Naast: over armoede, koopjesjagen en vreemdelingen

Naast: over armoede, koopjesjagen en vreemdelingen

“Een christelijk land zijn? Dat moeten we niet eens willen! Juist als christenen moeten we beseffen dat we burgers zijn van een ander Koninkrijk. En laten we daar met z’n allen ook naar gaan leven.” Bam! De nieuwe Naast opent met stevige woorden uit het boek ‘Resident Aliens’ (Hauerwas en Willimon). De titel van dit boek was het thema van de Internationale Conferentie afgelopen mei én van Naast nummer 4, die nu in de kerken ligt!

Tijdens de Internationale Conferentie in Zwolle waren zo’n 30 mannen en vrouwen vanuit partnerkerken wereldwijd in Zwolle. De tweeweekse conferentie werd georganiseerd door Verre Naasten, samen met hogeschool Viaa en TU Kampen. Deelnemers dachten na over de rol van christenen en de kerk in de maatschappij. Zijn wij vreemdelingen? “Om mij hierin te verdiepen, weg van de dagelijkse drukte van mijn directie-werk was ontzettend waardevol”, vertelt Joshua Sunil Gokavi. Hij is directeur van ziekenhuisorganisatie EHA in India. “We spraken onder meer over onze rol als christenen in relatie tot armoede. Voor mij ’bekend terrein’: al onze ziekenhuizen bevinden zich middenin arme gemeenschappen om daar te helpen. Toch was juist dit onderwerp een geweldige eyeopener voor mij…” Wat voor nieuwe inzichten hij – en theologiestudent Nafkot die vanuit Ethiopië mission-werk doet in Marokko– opdeden, lees je in een uitgebreid interview in dit nummer.

Verder in deze Naast: geniet mee met de Oegandese Grace en Lilian die kennismaakten met de regio van Utrecht Mission | Verre Naasten en o.a. samen zongen met de mannen van Trinity. Ervaar wat Zuid-Indiase gasten teweeg brachten in Ede (“we werden flink geraakt door hun verhalen”). Lees hoe het is om een kerkdienst te houden met politiebewaking, hoe Ronald Westerbeek op een nieuwe manier leerde bidden dankzij Keniaanse collega’s en wat voor essentieels Gerrit den Broeder heeft gemist in zijn studie Theologie. Laat je inspireren door christenen wereldwijd!

Mis ‘m niet! Naast nummer 4 met het thema ‘Allemaal vreemdeling?!’ ligt nú in de kerken!